2014/08/04

Przepis miesiąca - Lipiec ♪♪♪

Heiii !
Kilka miesięcy temu znalazłam przepis na pyszne croissanty ♥
W Lipcu zrobiłam rogaliki 5 razy .
Więc jest to mój ulubiony przepis w tym miesiącu..
Rogaliki są idealne na śniadanie lub jako przekąska .
Wychodzą  idealne,chrupiące i maślane
Podzielę się wami tym przepisem :

Składniki:
  • 20g świeżych drożdży
  • 250g mąki + do podsypywania
  • 100ml mleka (temperatura pokojowa)
  • 15g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 180g masła
  • folia spożywcza
Sposób przygotowania:
  1. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, mleko, cukier, jajko, sól i 30g pokrojonego w kawałki masła. Ciasto zagnieść najpierw robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznym mikserem z mieszadłami. Gdy ciasto będzie ładnie odchodzić od miski, przełożyć je na posypany mąką blat i wyrobić dalej ręcznie. Uformować z ciasta kulę, włożyć ją do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie resztę masła położyć na kawałku folii spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i spłaszczyć lekko ręką i kolejno wałkiem rozwałkować masło w kwadrat na grubości 1cm. Zawinięte masło w folię wstawić do lodówki na 20 min.
  1. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką (nie zagniatać już więcej) i rozwałkować, tak aby rozwałkowane ciasto było około 2 razy większe niż rozwałkowane masło (Uwaga: Ciasto należy rozwałkowywać możliwie w jednym kierunku. Dotyczy to wszystkich etapów).
  2. Masło ułożyć na środku ciasta. Ciasto złożyć w kopertę i dokładnie skleić brzegi.

5. Ciasto odwrócić (złączeniami do dołu) i rozwałkować na długi prostokąt o grubości około 1cm. Ciasto złożyć jak list (krótszy bok złożyć do połowy, drugi bok założyć na ten złożony). Leciutko rozwałkować (tylko wałkiem docisnąć, aby było troszkę cieńsze, wtedy lepiej się schłodzi), i zawinąć we folię. Zawinięte ciasto położyć na desce i wstawić do lodówki na 30 min.
6.  Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 7- 8mm. Wyciąć równej wielkości trójkąty (o długich bokach i krótszej podstawie). Podstawę lekko naciąć, aby rogaliki wyszły szersze. Tak przygotowane ciasto zostawić na 5 min. Trójkąty jeszcze w rękach trochę naciągnąć i zwinąć od podstawy w rogaliki.
 7.  Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka posmarować je wodą (aby nie obeschły) i pozostawić na 20min. Po tym czasie posmarować rogaliki ponownie, tylko tym razem mlekiem (aby po upieczeniu miały ładny kolor).

Rogaliki piec w nagrzanym piekarniku około 20- 30min. na złoty kolor  w temperaturze 180°C

Naprawdę warto ! ♥
 Jeżeli macie jakieś pytania to piszcie : Natasza.Pawlicka@wp.pl
Chętnie wam pomogę lub coś wytłumaczę ;)
Możecie też mi wysłać wasze przepisy  .
Każdy Komentarz - Uśmiech na mojej twarzy  ☻
Mam nadzieje , ze wam też będą smakować .
Smacznego ♪♪


13 komentarzy:

  1. Też robię rogaliki, ale z dżemem - są jeszcze lepsze ♥ Uwielbiam je i na pewno skorzystam z przepisu ! :)
    http://my-life-is-no-ordinary.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, kocham rogaliki więc na pewno go użyję <3 Więcej takich przepisów :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym! Nie lubię suchych, wolę z dżemem :D

    Zapraszam http://patuszkowataa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurczę ale świetne ci wyszły i jak wyrosły! Wow super, ciekawa jestem czy wyjdą mi tak dobrze jak Tobie. Wypróbuję w ten weekend, jak coś to będę pisać :D
    Co powiesz na wzajemną obserwację?
    http://nutellaax.blogspot.com/ ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają bardzo zachęcająco :) smacznego!, obserwuję http://thislittlehugisforyou.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale świetnie wyszły Ci te rogaliki! Wyglądają przepysznie :) Z pewnością wypróbuję przepis, muszę sobie go zapisać ;)
    Pozdrawiam ~ Mój blog - kliik! ♥

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno skorzystam, pysznie
    wygląda ♥♥
    Pozdrawiam Anastazja ; 3

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają bardzo smacznie. Chyba sama muszę spróbować swoich sił w kuchni :3 Pozdrawiam, M ♥

    OdpowiedzUsuń
  9. Niestety nie jestem aż tak dobra w kuchni . No ale może w końcu się przełamię i upiekę :)
    Obserwujemy?
    http://modoweszalenstwo12.blogspot.com/ zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wyglądają! Chociaż nie lubie innych niż Sevenday's :c
    Obserwuję twojego bloga, więc pewnoe nie raz tutaj zajrzę, czekam na nowe posty! :)
    Liczę na rewanż :)))
    http://s0ulofficial.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają ślicznie :3 http://agnieszka-bawi-sie-w-bloggera.blogspot.com/ Zapraszam, blog z przmyśleniami :) Zostaw komentarz z linkiem do bloga, a na pewno wpadne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mm ,,.,, pychota rogalik francuzki wpadnij domnie zaobserwowałam <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za szczere obserwacje i komentarze.
Odpowiadam na dłuższe komentarze.
Jeżeli twój blog mi się spodoba to zaobserwuje.